Μάθε γιατί θα έπρεπε να έχεις (τουλάχιστον) 2 καριέρες!

Ονειρεύεσαι να αλλάξεις καριέρα που να είναι σχεδόν αντίθετη από την δουλειά που έχεις σήμερα; Είναι πολλοί αυτοί που το θέλουν. Αλλά λίγοι τα καταφέρνουν γιατί βλέπουν την αλλαγή ως ένα μεγάλο ρίσκο με μικρές πιθανότητες επιτυχίας.

Η απάντηση, όμως, δεν είναι να παραμείνεις απλά στην δουλειά σου, αποσυνδεδεμένος και να νιώθεις ανεκπλήρωτος και δυστυχισμένος. 

Η απάντηση είναι να κάνεις και τα δύο!

Δύο καριέρες είναι καλύτερες από μία. Αν δεσμευτείς σε δύο καριέρες, θα επωφεληθείς και από τις δύο. Θα αποκτήσεις νέες δεξιότητες, θα συναναστραφείς με διαφορετικά άτομα και θα μπορείς να λύνεις προβλήματα με πιο δημιουργικούς τρόπους. 

Το ξέρω, ακούγεται παράλογο. Αφού έχουμε μάθει ότι “Παπάς που λειτουργεί πολλές εκκλησίες, της μιας γελά της”. 

Αν, όμως, ο Παπάς είχε και ένα περβόλι και πουλούσε την παραγωγή του στην αγορά και δίδασκε και στο κατηχητικό, τότε αλλάζει η δυναμική. Το μυστικό βρίσκεται στην ποικιλιομορφία.

Και όχι, δεν ζούμε για να δουλεύουμε αλλά επιμένω ότι υπάρχουν πολλαπλά οφέλη (πέρα από το οικονομικό κομμάτι) στο το να έχεις 2 ή και περισσότερες καριέρες.

Μπορεί κάποιος να το δει αρνητικά και να πει “αυτό είναι εκμετάλλευση” και οτι “έπρεπε να τα βγάζουμε πέρα με την μία δουλειά που έχουμε”. Για μένα, αυτός ο τρόπος σκέψης είναι περιοριστικός και βάζεις τον εαυτό σου στην θέση του θύματος.

Ενώ, αν σκεφτείς ότι υπήρχαν άνθρωποι σαν τον Λεονάρτο Ντα Βίντσι, που ήταν πολυμαθής, και ζούσε μια απίστευτα ενδιαφέρουσα ζωή εξαιτίας των πολλών επαγγελμάτων που είχε. Μόνο θαυμασμό μπορείς να έχεις για άτομα που ασχολούνται με επιτυχία με ένα εύρος από δραστηριότητες.

Εγώ, προσωπικά, έχω 4 επαγγέλματα: Είμαι υπεύθυνος ανάπτυξης σχολής Marketing (StudentLife Academy) και διαφημιστικής εταιρείας (StudentLife Agency), διευθυντής εταιρείας που ασχολείται με την ψηφιοποίηση και προώθηση πολιτιστικών ιδρυμάτων, υπεύθυνος ανάπτυξης αλυσίδας εστιατορίων και έχω και ένα μικρό μαγαζί στον Καλοπαναγιώτη στο οποίο ψήνω burgers κάποια Σαββατοκύριακα. 

Φαντάζεσαι πόσο δύσκολο μου είναι όταν με ρωτούν: “Τι δουλειά κάνεις;” 

Οι περισσότεροι μου κάνουν τις ίδιες δύο ερωτήσεις: “Πόσες ώρες κοιμάσαι;” και “Πού βρίσκεις το χρόνο να τα προλάβεις όλα;” Και εγώ απαντώ: “Κοιμάμαι μια χαρά το οκτάωρο μου.” και “Βρίσκω τον χρόνο.”

Μια πιο εύστοχη ερώτηση θα ήταν: “Γιατί ασχολείσαι με τόσα πολλά επαγγέλματα;” Πολύ απλά, είμαι πιο χαρούμενος όταν ασχολούμαι με διαφορετικά πράγματα και νιώθω πιο ολοκληρωμένος. Επίσης, με βοηθά να είμαι πιο αποτελεσματικός στην κάθε δουλειά. Εξηγώ:

Κάνεις φίλους σε διαφορετικούς κύκλους: σε καθημερινή βάση συναναστρέφομαι με νεαρά άτομα που θέλουν να μάθουν marketing και να ξεκινήσουν την καριέρα τους, ανθρώπους του πολιτισμού, marketeers, ιδιοκτήτες μικρών εταιρειών, προμηθευτές, τραπεζικούς, μάγειρες, δικηγόρους, λογιστές κτλ. Αυτό με βοηθά να αποκτήσω μια πολυδιάστατη επίγνωση της αγοράς και μου προσφέρει τα εφόδια για να μπορέσω να προσφέρω διαφοροποιημένες και πιο δημιουργικές λύσεις σε προβλήματα. Ο καθένας έχει κάτι διαφορετικό να μου προσφέρει.

Για παράδειγμα, η γνώση μου στο marketing, το οποίο έχει προέλθει από την ενασχόληση μου με την διαφημιστική εταιρεία και σχολή, μου έδωσε τις γνώσεις και δεξιότητες να βοηθήσω στην ανάπτυξη και σωστή προώθηση της αλυσίδας εστιατορίων και του μικρού μαγαζιού στον Καλοπαναγιώτη. 

Ανακαλύπτεις πραγματικές καινοτομίες: Όταν σπούδαζα ψυχολογία, θυμάμαι την καθηγήτρια της γνωστικής ψυχολογίας να μας λέει ότι η πιο σημαντική δεξιότητα για να παράγεις καινοτομία είναι η εναλλακτική σκέψη. Να μπορείς, δηλαδη, να ενώνεις τις τελείες και να βγάζεις συμπεράσματα και νέες πρακτικές ιδέες μέσα από τον συνδυασμό διαφορετικών ερεθισμάτων.

Για παράδειγμα, όταν συνδύασα το marketing με τα πολιτιστικά ιδρύματα, καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια εντελώς νέα υπηρεσία με επιχειρηματικά δώρα εμπνευσμένα από αντικείμενα των μουσείων. Τα επιχειρηματικά δώρα αποτελούν σημαντική στρατηγική marketing και είναι εξαιρετικός τρόπος να καταφέρει ένα πολιτιστικό ίδρυμα να παράξει εισόδημα και να γίνει πιο βιώσιμο. Αν δεν είχα βαθιά γνώση και των δύο, δεν θα μπορούσα να κάνω αυτή την σύνδεση και να το εκτελέσω τόσο εύστοχα. 

Δεν εξαρτάσαι οικονομικά από μόνο ένα επάγγελμα: όταν παίρνεις ένα μισθό από μόνο ένα επάγγελμα, αποκτάς απόλυτη εξάρτηση από αυτή την δουλειά. Αν είναι δύσκολο ή αδύνατο να πάρεις σημαντική αύξηση, που θα σου καλύπτει τις ανάγκες σου, θα αρχίσεις να δημιουργείς αρνητικά συναισθήματα για την δουλειά σου, που αναπόφευκτα θα σου μειώσει τον ενθουσιασμό και την παραγωγικότητα σου.

Αν, όμως, έχεις τουλάχιστον ακόμη μία δουλειά, θα καταφέρεις πολύ πιο εύκολα να αυξήσεις το εισόδημα σου στο επίπεδο που θέλεις. Και αυτό θα ελαχιστοποιήσει τα αρνητικά συναισθήματα που έχεις για την πρώτη σου δουλειά και θα σου προσφέρει την ηρεμία να προσφέρεις περισσότερο από τον εαυτό σου και στις δύο δουλειές

Και μια πρακτική συμβουλή: αν δεν μπορείς να σκεφτείς ποια είναι η δεύτερη δουλειά με την οποίο θα μπορούσες να ασχοληθείς, θα σου εισηγούμουν να μάθεις και να ασχοληθείς με το marketing. Η ικανότητα που έχω να προωθώ και να πουλώ αποτελεί τον ακρογωνιαίο μου λίθο. Αν δεν είχα ασχοληθεί τόσο εντατικά με την διαφήμιση άλλων εταιρειών, δεν θα μπορούσα να κάνω οτιδήποτε απ’ ότι κάνω σήμερα.

Όταν ακολουθείς την περιέργειά σου, αυτόματα αυξάνεται και το πάθος σου και η ενέργεια σου. Και στο τέλος, ίσως καταλήξεις να γίνεις πιο αποτελεσματικός σε όλα όσα κάνεις. Νομίζω ήρθε η ώρα να αλλάξουμε λίγο την παροιμία: “Παπάς που έχει μια εκκλησία, ένα περιβόλι και διδάσκει και στο κατηχητικό, γελάει περισσότερο!”