Θέλεις αύξηση; 10 + 1 συμβουλές για να αποδείξεις ότι σου αξίζει να πάρεις αύξηση στη δουλειά σου!

Πιστεύεις ότι σου αξίζει να πάρεις αύξηση; Θέλεις να ζητήσεις να πάρεις αύξηση αλλά δεν ξέρεις τι ακριβώς να πεις, ούτε και πώς θα αντιδράσει ο εργοδότης σου;

Αν και δεν διανύουμε την καλύτερη οικονομική περίοδο, υπάρχουν ευκαιρίες για να καταφέρεις να πάρεις αύξηση στον μισθό σου, κάτω από κάποιες προϋποθέσεις.

Η εταιρεία σου έχει επενδύσει χρόνο και χρήμα σε σένα. Οι έξυπνοι εργοδότες γνωρίζουν ότι αν οι υπαλλήλοι τους νιώσουν ότι δεν αμοίβονται σωστά και είναι δυστυχισμενοι, δεν θα είναι παραγωγικοί και αυτό δεν βοηθά κανένα.

Είναι δύσκολο, χρονοβόρο και προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο να πρέπει να προσλάβεις και να εκπαιδεύσεις άλλο προσωπικό που θα ταιριάζει στην κουλτούρα της εταιρείας. 

Άρα, αν καταφέρεις να αποδείξεις σωστά την αξια σου, υπάρχουν σοβαρά περιθώρια να ασκήσεις πίεση και να καταφέρεις να πάρεις την πολυπόθητη αύξηση που σου αξίζει!

Προσοχή: Δεν μπορείς να ζητήσεις αύξηση απλά επειδή έχουν αυξηθεί τα έξοδα σου ή επειδή θέλεις να αγοράσεις αυτοκίνητο. Έχεις δικαίωμα να ζητήσεις αύξηση μόνο αν το συνδέσεις με την απόδοση σου. Πρέπει συνεχώς να καταγράφεις τις ενέργειες σου και τα συγκεκιμένα παραδείγματα που να αποδεικνύουν, χωρίς αμφιβολία, τις εξαιρετικές σου αποδόσεις. 

Μην περιμένεις από κανένα εργοδότη να θυμάται την κάθε σου πράξη. Είναι παράλογο να έχεις αυτή την προσδοκία. Αυτός και όλοι είναι απασχολημένοι με ακόμα χίλια πράγματα. Απλά κατάγραφε τις επιτυχίες, τις αποδόσεις και τα αποτελέσματα σου και κοινοποίησε τις στον προϊστάμενο σου την κατάλληλη στιγμή.

Αν είναι σωστές οι συγκυρίες να ζητήσεις αύξηση, δηλαδή βλέπεις ότι η εταιρεία σου περνά από μια υγιής περίοδο ή μόλις έχεις ολοκληρώσει με επιτυχία ένα δύσκολο project, τότε ακολούθησε τα πιο κάτω βήματα:

  • Να γνωρίζεις την αξία σου – Μάθε πόσα παίρνουν άλλα άτομα σε παρόμοιες θέσεις για να έχεις ένα μέτρο σύγκρισης. Είναι δύσκολο task αλλά αν καταφέρεις να μάθεις πληροφορίες τότε θα σου φανεί πολύ χρήσιμο. Αν μπορείς να αποδείξεις ότι αμοίβεσαι πιο χαμηλά απ’ ότι αμοίβονται άλλοι σε άλλες εταιρείες, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να διαπραγματευτείς τον μισθό σου.

 

  • Να ξέρεις ακριβώς πόσα ζητάς – Πρέπει να μπορείς να δηλώσεις συγκεκριμένο ποσό και να το τεκμηριώσεις. Μην το αφήσεις στο γενικό και αόριστο.


  • Να διευθετήσεις συνάντηση – Ενημέρωσε τον εργοδότη σου ότι θέλεις να διευθετήσετε μια συνάντηση σε μέρα και ώρα που βολεύει και τους δύο για να συζητήσετε την επαγγελματική σου ανέλιξη. Είναι σημαντικό να του δώσεις χρόνο να προετοιμαστεί για να μην βρεθεί προ εκπλήξεως και απαντήσει αντιδραστικά. 


  • Ξεκίνα θετικά – Στην αρχή της συζήτησης πες του, για παράδειγμα, ότι σου αρέσει πολύ να εργάζεσαι στην εταιρεία και ότι είσαι ευγνώμων για το καλό περιβάλλον και τα ενδιαφέροντα projects με τα οποία ασχολείσαι. Μετά σύνδεσε το με το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό έχεις αναλάβει με επιτυχία περισσότερα καθήκοντα και ευθύνες και ότι θέλεις να ζητήσεις μια πιθανή αύξηση στον μισθό σου.


  • Εξήγησε του γιατί αποτελείς εξαίρεση – Για να ζητάς αύξηση σημαίνει πώς η εταιρεία σου δεν έχει κάνει κάποια ενημέρωση ότι πρόκειται να προχωρήσει σε αυξήσεις. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποδείξεις ότι αποτελείς εξαίρεση. Είναι εδώ που πρέπει να αναφερθείς στην αυξημένη απόδοση σου και τα αποτελέσματα που έχεις επιτύχει για την εταιρεία το τελευταίο χρονικό διάστημα.


  • Άκου τι έχει να πει – Σε αυτό το σημείο, το χειρότερο που μπορεί να πει είναι “όχι”. Άκου με προσοχή αυτά που έχει να σου πει και κατάγραψε τα. Σε αυτή την φάση είναι σημαντικό να μην αντιδράσεις αρνητικά, αμήχανα ή να κρατήσεις αμυντική στάση. Επίσης, μην πεις ότι έχεις προσφορές από αλλού, ούτε να τον απειλήσεις ότι θα φύγεις γιατί αυτό θα πληγώσει την εμπιστοσύνη και την μεταξύ σας σχέση. 


  • Γίνε ξεκάθαρος – Εδώ θα ανοίξεις το file με τις τυπωμένες σελίδες από την έρευνα που έχεις κάνει. Δείξε του την σύγκριση μισθών με άλλα άτομα στο επίπεδο που είσαι σε παρόμοιες θέσεις και δήλωσε ξεκάθαρα το ποσό που ζητάς. Επίσης, ενημέρωσε τον πότε ήταν η τελευταία φορά που πήρες αύξηση και πόσο πιο παραγωγική και πόσα περισσότερα καθήκοντα και ευθύνες έχεις τώρα σε σύγκριση με τότε.


  • Μην γίνεις επιθετικός – Να είσαι διπλωματικός, καλά προετοιμασμένος και ευθύς. Αν χάσεις την ψυχραιμία σου, θα χάσεις το παιχνίδι.


  • Ζήτησε συστάσεις – Αν όντος έχεις ξεχωρίσει με την απόδοση σου, θα το παρατηρήσουν και άλλοι. Αν κάποιοι συνάδελφοι σου, πελατες ή προμηθευτές σας εκφράσουν με κάποιο τρόπο ότι είναι πολύ ευχαριστημένοι με την δουλειά που κάνεις, τότε θα αυξηθούν οι πιθανότητες σου να πάρεις αύξηση. 


  • Κάνε υπομονή – Μην βιαστείς να πάρεις απάντηση. Θα χρειαστεί μερικές μέρες να το σκεφτεί, να εξετάσει τα οικονομικά της εταιρείας να δει αν υπάρχουν περιθώρια και να το συζητήσει με κάποιους άλλος πριν να πάρει την απόφαση του

 

10 + 1. Κράτησε την αξιοπρέπεια σου – Αυτή η διαδικασία πρέπει σιγά σιγά να γίνει συνηθισμένη στην επαγγελματική σου καριέρα. Πρέπει να βλέπεις την εταιρεία και τον εργοδότη σου σαν ένα καλό συνεργάτη σου. Προσφέρεις τις υπηρεσίες σου για μια αμοιβή. Μην πέσεις ποτέ στην παγίδα να πιστέψεις ότι κάποιος έχει εξουσία πάνω σου. Αυτό οδηγεί σε θυμοτοποίηση. Όταν πιστέψεις ότι είσαι το θύμα, πάντα θα φταις άλλους ανθρώπους και καταστάσεις για ότι συμβαίνει στην ζωή σου και θα αποκτήσεις την λανθασμένη πεποίθηση ότι δεν αξίζει τον κόπο να προσπαθήσεις να αλλάξεις κάτι γιατί ποτέ δεν αλλάζει τίποτα. Πάρε ευθύνη για την ζωή σου και κράτησε ψηλά την αξιοπρέπεια σου!