Πώς μπορείς να καταλάβεις αν έχεις επιλέξει την σωστή δουλειά;

Από μικρούς μας ρωτούσαν τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις; Και απαντούσαμε αστροναύτης, γιατρός, τραγουδιστής, ποδοσφαιριστής, πόκεμον κλπ.

Πού καταλήξαμε τελικα; Μας ταιριάζει η δουλειά μας;

Αρχικά, για να κρίνεις αν έχεις κάνει σωστή επιλογή, θα πρέπει να μπορείς να απαντήσεις θετικά στην ερώτηση: “Σου αρέσει η δουλειά σου;”

Εάν η απάντηση είναι αρνητική ή εάν δεν νιώθεις σίγουρος για την απάντηση σου, τότε μπορείς να δεις πιο κάτω μερικές άλλες πληροφορίες οι οποίες θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις αν η δουλειά σου είναι όντως για σένα!

Ας ξεκινήσουμε με την αρχή της ημέρας! Εάν χρειάζεσαι συνέχεια καφέ και πάλι με το ζόρι πιάνεις δουλειά και αυτό επαναλαμβάνεται συνέχεια, χτύπα ένα μικρό καμπανάκι στον εαυτό σου και προσπάθησε να βρεις το πρόβλημα.

Το ιδανικό ίσως να ήταν να παίρνεις το καφεδάκι σου και να πηγαίνεις στη δουλειά σου έτοιμος και ορεξάτος! Ρώτα τον εαυτό σου, γιατί δεν συμβαίνει αυτό;

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που πολλές φορές καθορίζει εάν βρίσκεσαι στη σωστή δουλειά είναι και το εργασιακό περιβάλλον. Πάρε τον χρόνο σου και κάνε μια μικρή αξιολόγηση.

Εάν στη δουλειά σου ο χρόνος περνά ευχάριστα, χωρίς να το καταλάβεις, τότε είσαι σε καλό δρόμο. Αν από την άλλη κοιτάς συνεχώς το ρολόι και αυτό φένεται να μένει στάσιμο ή αν περιμένεις την ώρα που θα σχολάσεις και είναι σαν να μην έρχεται ποτέ, τότε θα είναι καλό να σκεφτείς τι πάει λάθος.

Το εργασιακό περιβάλλον το δημιουργούν οι ίδιοι οι άνθρωποι που εργάζονται στο περιβάλλον αυτό! Αν τα πας καλά με τους συναδέλφους σου, νιώθεις ότι ταιριάζεις στην ομάδα και περνάτε ωραίες στιγμές στη δουλειά ή αν κάνετε ακόμα και παρέα είναι πολύ καλό. Η αίσθηση ότι ανήκεις σε μια ομάδα ή σε μια οικογένεια πολλές φορές βοηθούν και στην απόδοση ολόκληρου του συνόλου.

Επίσης, κάποτε στη δουλειά μπορεί να χρειαστεί να κάνεις κάποια πράγματα που δεν είναι στις αρμοδιότητες σου, είτε αυτά είναι κάποιες μικρές διαδικασίες που προέκυψαν κατα τη διάρκεια της ημέρας ή κάτι που πρέπει να γίνει και ο κλήρος έπεσε σε εσένα ή κάποιος συνάδελφος είναι σε άδεια και χρειάζεται να αναλάβεις κάποιο μικρό μέρος της δουλειάς του που και αυτό ισως να μην εμπίπτει στα καθήκοντα σου. Εάν δεν σε επηρεάζουν ψυχολογικά αυτές οι διαδικασίες, έρευνες έδειξαν ότι είσαι σε ένα περιβάλλον εργασίας που σου ταιριάζει (εφόσον μιλάμε για ένα υγιή χώρο εργασίας).

Το ίδιο ισχύει και όταν νιώθεις μια πίεση από τον προϊστάμενο σου. Στη δουλειά θα πρέπει να νιώθεις ότι όλα γίνονται για το καλό της δουλειάς αλλά και το δικό σου!

Ένας καλός τρόπος να καταλάβεις αν η απασχόληση σου σου ταιριάζει είναι να αξιολογήσεις αν είσαι καλός σε αυτό που κάνεις, δεν βαριέσαι και είσαι περήφανος για την απόδοση σου και το αποτέλεσμα των κόπων σου.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που νιώθουν ευχαριστημένοι με τη δουλειά τους, βλέπουν τους εαυτούς του να μαθαίνουν νέα πράγματα και να βελτιώνονται σε επαγγελματικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο.

Το οικονομικό φαίνεται να μην αποτελεί το πιο μεγάλο κίνητρο. Σίγουρα ο μισθός παίζει μεγάλο ρόλο στο να κρίνεις αν μια δουλειά σου ταιριάζει, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να σου καλύψει όλες σου τις προσωπικές ανάγκες.

Αν είσαι στη σωστή δουλειά, θα σου είναι πιο εύκολο να δικαιολογήσεις και να είσαι ευχαριστημένος με τον μισθό σου, ακόμα και αν θα μπορούσες να βρεις δουλειά κάπου αλλού με υψηλότερες αμοιβές.

Το σημαντικότερο είναι να νιώθεις μια ελευθερία, η οποία σε αφήνει να απολαμβάνεις χρόνο για τον εαυτό σου, αλλά και για αυτούς που αγαπάς!

Αυτή η απόλαυση θα σε κάνει να μην μισείς τις Δευτέρες. Σκέψου να μπορείς να ξυπνάς την Δευτέρα το πρωί με την ίδια όρεξη που ξυπνάς το Σάββατο το πρωί!

Είναι πολλοί οι παράγοντες που θα πρέπει να υπολογίσεις για να καταλάβεις αν βρίσκεται στη σωστή δουλειά. Είναι δύσκολο πολλές φορές να ισορροπήσεις τις προσωπικές σου ανάγκες και τα θέλω σου με την δουλειά σου. Το μόνο σίγουρο, όμως, είναι ότι αξίζει τον κόπο να πειραματιστείς μέχρι να το βρεις.

Την απάντηση όμως στο τέλος θα την δώσεις εσύ:

Σου αρέσει η δουλειά σου;