Μάθε γιατί ο τρόπος που ψάχνεις να βρεις δουλειά είναι λάθος!

Πόσο γνώριμο σου είναι το ακόλουθο σενάριο;

Ανοίγεις ιστοσελίδες με αγγελίες εργασίας και ψάχνεις για δουλειές με βάση το πτυχίο ή και μεταπτυχιακό που ολοκλήρωσες. Τα περισσότερα ζητούν 3 ή και περισσότερα χρόνια προϋπηρεσία σε παρόμοιο κλάδο. Στέλνεις έτσι και αλλιώς το βιογραφικό που έκανες στο πανεπιστήμιο, μπας και ανοίξει η τύχη σου. Περιμένεις μερικές μέρες, μετά περνούν μερικές εβδομάδες και δεν έχεις καμία ανταπόκριση.

Μέσα σου σκέφτεσαι: “Πώς περιμένουν να έχω 3 χρόνια προϋπηρεσία; Αφού τώρα αποφοίτησα! Γιατί δεν μπορεί κάποιος να μου δώσει την ευκαιρία να αποκτήσω αυτή την επιθυμητή εμπειρία;”

Αρχίζουν να σε λυπούνται οι γονείς σου (που αυτό χειροτερεύει 1000 φορές την όλη κατάσταση) και αρχίζουν να κατηγορούν την κυβέρνηση που τα έκανε όλα χάλια, ή και τις επιχειρήσεις που δεν δίνουν ευκαιρίες στους νέους.

Μετά σε παίρνουν τηλέφωνο 1-2 εταιρείες στις οποίες έκανες αίτηση και κοντεύεις να πεθάνεις από το άγχος σου. Πας στα interview και σε διαπερνά ένας φόβος που σου λέει: “Τι γυρεύεις εσύ σε αυτό το interview; Και να πιάσεις τη δουλειά (που μάλλον αποκλείεται), δεν θα καταφέρεις ποτέ να φτάσεις τις προσδοκίες που θα έχει για εσένα ο εργοδότης.”

Μετά αρχίζεις να ξύνεις το κεφάλι σου και αναρωτιέσαι: “Πέρασα 12 χρόνια στο σχολείο, ξόδεψα όλα μου τα απογεύματα σε φροντιστήρια, αγχώθηκα μέχρι θανάτου για τις προεισαγωγικές εξετάσεις , σπούδαζα 4 χρόνια και τώρα δεν μπορώ να βρω μια απλή δουλειά στον τομέα που σπούδασα; Γιατί τότε έπρεπε να περάσω απ’ όλο αυτό το βάσανο;!”

Μετά από μερικούς μήνες, χάνεις κάθε ελπίδα ότι κάποιος θα σου δώσει ευκαιρία και συμβιβάζεσαι με μια οποιαδήποτε δουλειά που θα σου δώσει ένα μισθό για να βγεις από τη μιζέρια σου.

Λοιπόν, σου έχω κάποια κακά και κάποια πολύ καλά νέα!

Τα κακά νέα είναι ότι έκανες -και συνεχίζεις να κάνεις- το πιο συνηθισμένο λάθος, το οποίο σε έφερε εδώ που είσαι σήμερα! Τι είναι αυτό; Ψάχνεις για δουλειά σε λάθος τόπους! Θα μπορούσες να αποφύγεις όλα τα πιο πάνω που αναφέρθηκαν, αν έψαχνες για δουλειά στους σωστούς τόπους και με το σωστό τρόπο – όχι μόνο από αγγελίες εργασίας.

Οι 2-3 κύριες ιστοσελίδες με αγγελίες εργασίας δείχνουν μόνο 10 – 20% των διαθέσιμων θέσεων εργασίας που υπάρχουν στην αγορά!

Πολλές εταιρείες αποφεύγουν να δημοσιοποιούν θέσεις εργασίας στις 2-3 κύριες ιστοσελίδες, γιατί δέχονται εκατοντάδες άσχετα βιογραφικά. Είναι πολύ χρονοβόρα διαδικασία για μια εταιρεία να ψάχνει ανάμεσα σε τόσα πολλά βιογραφικά.

Άρα, οι εταιρείες ψάχνουν για πιο αποτελεσματικούς τρόπους να βρουν καλό προσωπικό, όπως:

  1. Ρωτούν άτομα από τον κύκλο τους που εμπιστεύονται να τους συστήσουν κάποια άτομα.
  2. Συνεργάζονται με recruiters, οι οποίοι είναι επαγγελματίες που θα εκτελέσουν όλη τη δουλειά και θα τους παρουσιάσουν τους καλύτερους 2-3 υποψήφιους. Αν η εταιρεία προσλάβει κάποιο από τα άτομα που θα τους προτείνει ο recruiter, τότε ο recruiter παίρνει μια αμοιβή.
  3. Βάζουν αγγελίες εργασίας στη σελίδα τους στο Facebook. Έτσι, αντί για 300 βιογραφικά, θα πάρουν μόνο 30-40 και από άτομα που γνωρίζουν κάπως την εταιρεία (άρα μια μικρή συμβουλή: κάνε like τις σελίδες στο Facebook των εταιρειών στις οποίες θέλεις να διεκδικήσεις θέση εργασίας).
  4. Ψάχνουν προφίλ ατόμων στο LinkedIn

Άρα, ποια είναι τα καλά νέα; Τουλάχιστον, τώρα ξέρεις ότι έψαχνες δουλειά στο λάθος μέρος και επίσης ξέρεις πώς ψάχνουν πραγματικά σήμερα οι εταιρείες για να εργοδοτήσουν άτομα.

Η πραγματικότητα είναι ότι η αγορά εργασίας και ο επαγγελματικός κόσμος γενικότερα, αποτελεί μια ζούγκλα. Δυστυχώς, οι γονείς σου και το εκπαιδευτικό σύστημα δεν σε έχει προετοιμάσει σωστά, γιατί νόμιζαν πως θα σε βόλευαν κάπου στο δημόσιο ή σε καμιά τράπεζα.

Όμως, αν θεωρείς προτεραιότητα σου να αρχίσεις την καριέρα σου δυναμικά και να κάνεις κάτι που να απολαμβάνεις, που θα σου προσφέρει ασφάλεια και σταθερότητα, τότε αποτελεί έγκλημα να μείνεις με τα χέρια σταυρωμένα.

Άρα, τι μπορείς να κάνεις πρακτικά; Να έρθεις στο StudentLife Academy! Ξέρω πως φαίνεται ότι προσπαθώ να “σε τραβήξω” μέσα με τις εκπληκτικές δεξιότητες μου στην πειθώ, αλλά έχω καλό σκοπό. 😉

Σκέψου το StudentLife Academy σαν το Survivor, αλλά ο τελικός στόχος είναι να βρεις μια καλή δουλειά, η οποία θα σου καλύπτει τις ανάγκες για δημιουργικότητα, σταθερότητα και ασφάλεια. Και το καλύτερο, όλοι κερδίζουν!

Μία από τις πιο σημαντικές και επικερδείς δεξιότητες που χρειάζεται να έχεις για να επιβιώσεις στην σημερινή κοινωνία, είναι να μπορείς να βοηθήσεις εταιρείες να προσελκύουν νέους πελάτες. Με τη δύναμη του Digital Marketing, μπορείς να βοηθήσεις εταιρείες να αποκτήσουν νέους πελάτες, μέσα από την παραγωγή περιεχομένου (άρθρα, video & εικόνα) και να τα προωθείς μέσω των social media, κυρίως Facebook και Instagram.

Στο StudentLife Academy θα κάνεις 4 βασικά πράγματα:

  1. Θα γίνεις marketing ninja! Θα μάθεις να παράγεις περιεχόμενο (όπως το άρθρο που διαβάζεις τώρα), το οποίο βοηθά ανθρώπους να επιλύσουν τα προβλήματα που έχουν στη ζωή τους.
  2. Μέσα από αληθινά project σε αληθινές εταιρείες, θα αποκτήσεις την εργασιακή εμπειρία που τόσο πολύ χρειάζεσαι, για να σε καλέσουν σε interview και να πάρεις τη θέση εργασίας.
  3. Θα περάσεις από μια καταιγιστική διαδικασία προσωπικής ανάπτυξης, που θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις συνήθειες και δεξιότητες, που θα σπάσουν τα taboo που σου έχει φορτώσει η κοινωνία και τα οποία παρεμποδίζουν την επιτυχία σου.
  4. Τέλος, θα μάθεις να κυνηγάς δουλειά με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο. Δεν θα εξαρτάσαι μόνο από αγγελίες εργασίας.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 25 εγγυημένες θέσεις εργασίας στο πρόγραμμα Digital Marketing & Business που προσφέρεται από το StudentLife Academy. Κάνε την αίτηση σου εδώ και θα σε πάρω τηλέφωνο για να διευθετήσουμε συνάντηση.

Θα σου αφιερώσω μία ολόκληρη ώρα, προσφέροντας και ένα εισαγωγικό μάθημα στο Digital Marketing, για να μπορέσεις να κατανοήσεις ακριβώς τι είναι. Υπάρχει δοκιμαστική περίοδος 15 ημερών, γι’ αυτό δεν έχεις τίποτε να χάσεις!