Μάθε πώς μια δουλειά σε café μπορεί να σε βοηθήσει να πετύχεις επαγγελματικά!

Όπως όλοι ξέρουμε πολύ καλά, για να βρεις δουλειά στον τομέα σου, χρειάζεσαι εργασιακή εμπειρία. Πολλοί από εμάς, βρίσκουμε δουλειά σε κάποιο καφέ, μέχρι να μας δοθεί η ευκαιρία να βρούμε κάτι στο τομέα μας.

Μπορεί αυτή η επιλογή να γίνεται από ανάγκη, αλλά τα οφέλη είναι τεράστια!

Το πρώτο τεράστιο όφελος είναι το γεγονός ότι το άτομο μαθαίνει τι πραγματικά σημαίνει δουλειά! Οι πλείστοι νέοι επενδύουν τον περισσότερο τους χρόνο μέσα σε τάξεις διδασκαλίας, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα σε μια θέση εργασίας. Δουλεύοντας τουλάχιστον 1-2 χρόνια σε καφέ, θα σε βοηθήσει να προσαρμοστείς πολύ πιο εύκολα στην επόμενη σου δουλειά.

Άλλο μεγάλο όφελος είναι η απόκτηση ταχύτητας. Όταν εργάζεσαι σ’ ένα καφέ, αναγκάζεσαι να δουλεύεις πολύ γρήγορα. Σ’ ένα πραγματικό περιβάλλον εργασίας, η ταχύτητα εκτέλεσης είναι ύψιστης σημασίας. Οι εργοδότες εκτιμούν πάρα πολύ τη “σπιρτάδα”!

Επίσης, όταν κάποιος δουλέψει σε καφέ βρίσκεται συνεχώς σε επικοινωνία με πελάτες. Εξυπηρετεί κόσμο, λύνει μικρές παρεξηγήσεις, προσπαθεί να μείνει ήρεμος όταν του ασκείται κριτική. Η δουλειά σε καφέ είναι η καλύτερη μέθοδος εξάσκησης της δεξιότητας της επικοινωνίας που υπάρχει. Πρακτικά, μιλάς με εκατοντάδες διαφορετικά άτομα σε καθημερινή βάση. Σύγκρινε το αυτό με κάποιον που αποφάσισε να μείνει σπίτι και να περιμένει μέχρι να βρεθεί κάποιος να του δώσει ευκαιρία να δουλέψει στον τομέα του!

Ένα τελευταίο θετικό για νέους που έχουν δουλέψει σε καφέ είναι ότι έχουν μάθει πως σε μια δουλειά δεν κάνεις μόνο ένα πράγμα. Μέσα στην ίδια μέρα, μπορεί να εξυπηρετούν πελάτες, να φτιάχνουν καφέδες, να καθαρίζουν, να κάνουν προετοιμασία, να κλείνουν ταμείο, να βάζουν παραγγελίες σε προμηθευτές, να απαντούν τηλέφωνα και άλλα πολλά. Αν δεν περάσεις μια τέτοια εμπειρία, είσαι με την εντύπωση ότι οι αρμοδιότητες σου σε μια δουλειά είναι περιορισμένες. Ακούμε πολλές φορές το εξής: “Μα αυτό δεν είναι δική μου ευθύνη!” Δεν υπάρχει πιο άσχημη φράση στα αυτιά κάποιου εργοδότη απ’ αυτή.

Μιλώ με εκατοντάδες νέους κάθε μήνα και πραγματικά βλέπω τεράστια διαφορά σε άτομα που έχουν εργαστεί σε καφέ, ή οπουδήποτε αλλού όπου έπρεπε να εξυπηρετούν κόσμο. Όταν τους συγκρίνω με άτομα που δεν έχουν εργαστεί είναι μεγάλη η διαφορά. Με τα άτομα που έχουν δουλέψει, μπορώ να αναπτύξω μια ώριμη συζήτηση και να αναφερθούμε σε πολλές περιπτώσεις και παραδείγματα, που δείχνουν τις δεξιότητες και τον επαγγελματισμό τους.

Άρα, αν τώρα δουλεύεις σε κάποιο καφέ ή οπουδήποτε αλλού στον τομέα της εξυπηρέτησης πελατών, σου έχω καλά νέα: έχεις ανταγωνιστικό πλεονέκτημα!

Αν έχεις εμπειρία σε καφέ και είσαι έτοιμος/η για το επόμενο βήμα, μάθε περισσότερα για το πρόγραμμα Digital Marketing & Business του StudentLife Academy εδώ. Το μόνο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εγγυάται θέση εργασίας μετά την ολοκλήρωση του!