5 λόγοι που δυσκολευόμαστε να πετύχουμε τους στόχους που βάζουμε κάθε χρόνο!

Σκέψου αυτά που ήθελες να πετύχεις το 2018. Πέτυχες κανέναν ή όλους αυτούς τους στόχους σου;

Όταν βάζουμε στόχους, έχουμε όλη την καλή πρόθεση να τους πετύχουμε. Συνήθως, την περίοδο των Χριστουγέννων, βάζουμε στόχους για την επόμενη χρονιά. Μια περίοδος που είμαστε πιο ξεκούραστοι και γεμάτοι θετική ενέργεια.

Πριν σου πω γιατί δεν πετυχαίνουμε συνήθως τους στόχους μας, θα μαντέψω τι στόχους έχεις θέσει! Θέλεις να χάσεις τα περιττά σου κιλά μέχρι το καλοκαίρι, να βρεις μια καλή δουλειά, να βρεις τον έρωτα της ζωής σου ή να βελτιώσεις τη σχέση σου με τον σύντροφό σου.

Μήπως έβαλες παρόμοιους στόχους πέρσι; Θα σου πω ένα μυστικό: Δεν είναι μόνο θέμα θέλησης, όπως όλοι οι γκουρού ισχυρίζονται. Υπάρχουν άλλοι, πιο πρακτικοί λόγοι, γιατί δυσκολευόμαστε να πετύχουμε τους στόχους που βάζουμε σε κάθε παραμονή πρωτοχρονιάς:

  1. Φοβόμαστε την αποτυχία – Οι φόβοι μας, μας παραλύουν και αρκετές φορές, προτιμούμε να μην δοκιμάσουμε καν, παρά να προσπαθήσουμε και να αποτύχουμε. Φοβόμαστε την κριτική από τους άλλους, αλλά στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρει κανέναν τι κάνουμε και τι δεν κάνουμε. Είμαστε όλοι, εκ φύσεως, εγωκεντρικοί. Όταν κάποιος μας ασκήσει κριτική, το ξεχνάει μετά από 5 λεπτά, ενώ εμείς το κρατάμε για μήνες ή και χρόνια στη μνήμη μας. Άρα, αν το σκεφτείς καλά, είναι παράλογος ο φόβος της αποτυχίας, γιατί μόνο εμάς ενδιαφέρει πραγματικά αν πετύχουμε ή όχι τους στόχους μας.
  2. Έλλειψη υπομονής – Τα θέλουμε όλα και τα θέλουμε τώρα! Όμως, χρειάζεται χρόνος και προσήλωση για να πετύχεις οποιοδήποτε στόχο. Είναι εύκολο να βάζεις μεγάλους στόχους, αλλά το δύσκολο είναι να τα σπάσεις σε μικρούς, καθημερινούς στόχους. Είναι εύκολο να χάσεις το κίνητρο σου όταν τα αποτελέσματα καθυστερούν. Η έλλειψη υπομονής θα σε απογοητεύσει, άρα πρέπει να θέσεις πιο μικρούς επιμέρους στόχους, ώστε να πετύχεις πολλές μικρές νίκες, οι οποίες θα σου δώσουν το κίνητρο που χρειάζεσαι για να συνεχίσεις.
  3. Δεν έχεις κάποιο να σε κρατά υπεύθυνο – Όταν δεν έχουμε κάποιο να μας “ελέγχει”, συνήθως είναι πιο εύκολο να τα παρατήσουμε. Η καλύτερη λύση είναι να έχεις έναν επαγγελματία να σε βοηθά, π.χ. προσωπικός γυμναστή ή διατροφολόγο (στην περίπτωση που ο στόχος είναι η απώλεια βάρους). Αν δεν είναι εφικτό, μπορεί το ρόλο αυτό να τον αναλάβει ένας καλός σου φίλος. Είναι τεράστιο το πλεονέκτημα που θα αποκτήσεις, αν βρεις κάποιον που μπορεί να σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου!
  4. Θα αρχίσω την επόμενη “Δευτέρα” – Τις περισσότερες φορές, η αναβολή για το “μετά” γίνεται μόνιμη. Δυστυχώς, η ζωή μας είναι γεμάτη από πράγματα που μας αποσπούν την προσοχή. Απενεργοποίησε το Facebook, το Instagram και γενικά το κινητό σου και ξεκίνα επιτέλους. Κάνε την αρχή, αφού όπως ξέρουμε “η αρχή είναι το ήμισυ του παντός”!
  5. Δεν έχεις πλάνο – Είναι ανθρωπίνως αδύνατο να πετύχεις οποιοδήποτε μεγάλο στόχο χωρίς ένα σωστά δομημένο πλάνο. Δεν είναι αρκετό απλά να θέλεις να πετύχεις ένα στόχο. Όση θέληση και αν έχεις, αν δεν έχεις ένα οργανωμένο τρόπο να πετύχεις τους στόχους σου πρακτικά, δυστυχώς θα παραμείνουν ανεκπλήρωτοι.

Καλό Νέο Έτος λοιπόν και σου εύχομαι το 2019 να πετύχεις τους στόχους που πάντοτε επυθιμούσες. Απλά, πρέπει να μη φοβάσαι την αποτυχία, να έχεις υπομονή, να έχεις ένα καλό “coach”, να δημιουργήσεις ένα πλάνο και να αρχίσεις ΣΗΜΕΡΑ!

Αν ένας από τους στόχους σου τυχαίνει να είναι να βρεις μια πολύ καλή δουλειά το 2019, τότε μάθε περισσότερα για το πρόγραμμα του StudentLife Academy, που θα σε βοηθήσει να πετύχεις όλα τα πιο πάνω και σου εγγυάται θέση εργασίας στους τομείς του Digital Marketing και Management.