Πώς μια δασκάλα μπορεί να πετύχει στον χώρο Media & Marketing;

Ίσως αναρωτιέσαι τι σχέση έχει μια δασκάλα στον χώρο των Media & Marketing. Σκέφτεσαι “Πώς μπορεί να συνδεθεί η εκπαίδευση και η διδασκαλία με τη δημιουργία π.χ. online περιεχομένου;” Και όμως, μπορεί!

Ίσως η πιο πάνω απορία σου λυθεί με βάση την προσωπική μου εμπειρία: Μιας απόφοιτης δασκάλας που έκανε στροφή στην καριέρα της και τα τελευταία χρόνια εργάζεται στον τομέα Media & Marketing. Είμαι η Εύη Οικονομίδου, Chief Editor & Content Creator στο StudentLife.com.cy και πιο κάτω σου εξηγώ πώς έκανα στροφή στην καριέρα μου και μετέτρεψα το χόμπι μου σε Full-Time δουλειά.

Έχοντας βρει την ονειρική μου δουλειά, θα σου εξηγήσω πώς μπορείς κι εσύ να κάνεις το ίδιο και να πετύχεις σε κλάδο που ίσως είναι διαφορετικός από τις σπουδές σου:

 

Πώς ξεκίνησαν όλα: Η πρώτη επαφή με το StudentLife

Όλα ξεκινήσαν το καλοκαίρι του 2013. Τότε, είχα σκεφτεί να ξεκινήσω δικό μου blog, γράφοντας άρθρα με προσωπικές συμβουλές, σχολιασμό της επικαιρότητας κτλ. Λίγους μήνες μετά, είδα μια αγγελία στο Facebook από ένα νέο φοιτητικό website, που ζητούσε από φοιτητές να γράφουν χιουμοριστικά άρθρα, τα οποία θα δημοσιεύονταν στην ιστοσελίδα τους. Η αντίδραση μου τότε ήταν «γιατί όχι;»

Η αρχή μιας μελλοντικής “ονειρικής” καριέρας

Το Δεκέμβρη του 2013, όταν ήμουν τελειόφοιτη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, γνώρισα το Γιάννη Χατζηκωνσταντούρα, CEO και Co-founder του Studentlife.com.cy, με τον οποίο έμαθα τι ήταν και πού στόχευε το StudentLife. Έμαθα δηλαδή πώς θα εμπλεκόμουν εγώ (αρχικά) στην αρθρογραφία του website, δημιουργώντας αρχικά χιουμοριστικά άρθρα ανά εβδομάδα, σε μια νέα εταιρεία, που είχε (και έχει ακόμα) σκοπό να βοηθά και να ψυχαγωγεί τους Κύπριους φοιτητές, πέραν των άλλων υπηρεσιών της.

Αρχικά δεν ήταν καθόλου δύσκολο. Ουσιαστικά αφιέρωνα κάποιες ώρες της εβδομάδας για να κάνω το χόμπι μου πράξη. Ως δασκάλα, πάντα με ενδιέφερε η ενασχόληση με τον κόσμο, η αλληλεπίδραση με το συμβαίνει γύρω μου και η βοήθεια φίλων και γνωστών – είτε με συμβουλές είτε με χιουμοριστικό τρόπο.

Έτσι, σκέφτηκα: «Γιατί να μην προσπαθήσω να κάνω κι άλλο κόσμο να γελά;», ή «Γιατί να μη συμβουλεύσω όσο μπορώ κι άλλους φοιτητές;»

Η μετάβαση από Part-Time σε Full-Time δουλειά μέσω εμπειρίας

Σπούδασα Δημοτική Εκπαίδευση (Επιστήμες της Αγωγής) στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στη συνέχεια ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου στο University of Leeds στο Mathematics Education. Όπως προανέφερα, η αρθρογραφία για εμένα ήταν αρχικά χόμπι που συνδυαζόταν με τις σπουδές μου.

Από απλή αρθρογράφος, μετέπειτα έγινα αρχισυντάκτρια στο StudentLife. Αυτό οφειλόταν στη συνεχή εμπλοκή μου με την ιστοσελίδα, το υλικό, και τους αρθρογράφους μας που έδειχνε να αποδίδει με επιτυχία με τους στόχους μας να πραγματοποιούνται.

Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού μου, όταν προσπαθούσα εξ αποστάσεως να διαχειριστώ την ιστοσελίδα, δουλεύοντας Part-Time και σπουδάζοντας παράλληλα. Με την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού μου, απέκτησα τη Full Time δουλειά μου, ως η Chief Editor & Content Creator στο StudentLife.

Τα καθήκοντα μου στη δουλειά μου και η σχέση τους με τις σπουδές μου

Με απλά λόγια, είμαι η αρχισυντάκτρια και υπεύθυνη δημιουργίας και διαχείρισης του περιεχομένου στο StudentLife.com.cy. Ελέγχω, διαχειρίζομαι, δημιουργώ και δημοσιεύω το υλικό (άρθρα, βίντεο, εικόνες) που θα μπει στην ιστοσελίδα μας, και στα Social Media μας, ή διαχειρίζομαι οποιαδήποτε υπηρεσία προώθησης περιεχομένου (Content Marketing).

Όλα αυτά έχουν τη βάση τους στις σπουδές μου ως δασκάλα, μιας και κατά κύριο λόγο απαιτούν:

  • Δημιουργικότητα,
  • συνεργασία και συναναστροφή με κόσμο,
  • επεξήγηση,
  • προγραμματισμό,
  • εκφραστικότητα και πειθώ μέσω γραπτού λόγου.

Επίσης, είμαι υπεύθυνη για την επιλογή, καθοδήγηση και ενημέρωση (μέσω εκπαιδευτικών σεμιναρίων και καθημερινής επικοινωνίας) των αρθρογράφων του StudentLife. Η επιλογή τους γίνεται κάθε 4 μήνες, υπό μορφή Internship – πρακτικής άσκησης, και οι αρθρογράφοι μας είναι κυρίως φοιτητές, σε Κύπρο και εξωτερικό. Αποκτούν γνώσεις για online αρθρογραφία, δημιουργία και σύνταξη περιεχομένου στην ιστοσελίδα και βασικές γνώσεις Google Analytics για την επισκεψιμότητα των αναγνωστών στην ιστοσελίδα μας.

Όλοι όσοι λαμβάνουν μέρος στα Internships μας είναι ενθουσιασμένοι για την εμπειρία που ζουν κοντά μας. Αρκετοί σκέφτονται ακόμη και να ακολουθήσουν τη δημοσιογραφία-αρθρογραφία ως τη μελλοντική δουλειά τους (ασχέτως σπουδής).

Ιδανικό Περιβάλλον εργασίας – Οι λόγοι που αγαπώ τη δουλειά μου

Το πιο σημαντικό σε ένα εργασιακό περιβάλλον, είναι να έχεις (υπο)στήριξη, σωστή καθοδήγηση και κίνητρο να συνεχίζεις να κάνεις αυτό που αγαπάς. Ο Γιάννης Χατζηκωνσταντούρας αποτελεί για εμένα το πρότυπο του εργοδότη που ο καθένας θα ήθελε να έχει δίπλα του. Καθημερινά, τονίζει σε εμένα και στους συναδέλφους μου, πόσο σημαντικό είναι να αντιμετωπίζουμε την κάθε δυσκολία με πείσμα και επιμονή και πως ότι κι αν γίνει, πρέπει να δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό, για να είμαστε περήφανοι για όσα θα πετύχουμε στο τέλος.

Η εμπλοκή μου με το StudentLife από την αρχή μέχρι σήμερα, με βοήθησε να συγκρίνω το «εργασιακό» περιβάλλον, με το περιβάλλον των σπουδών. Δηλαδή, τι θα γίνει εκεί έξω, αφού τελειώσουμε τις σπουδές μας; Πόση σημασία έχει ο εαυτός μας και πόση σημασία έχουν οι άνθρωποι που στηρίζονται πάνω μας σε μια δουλειά, σε μια υπηρεσία, ή στην προσωπική μας ζωή;

Συμπερασματικά, απολαμβάνω την κάθε μέρα στη δουλειά μου και αγαπώ ό,τι κάνω

Σίγουρα υπάρχουν στιγμές που είναι πιο αγχωτικές από κάποιες άλλες. Όπως κάθε δουλειά, έχει τα deadlines της, έχει τις επαφές με κόσμο που θέλει να είναι ικανοποιημένος… Αλλά στην τελική, το κλίμα και οι σχέσεις που έχουμε στο StudentLife, θυμίζουν μια “δεύτερη” οικογένεια. Ο λόγος; Επειδή αγαπάμε αυτό που κάνουμε και θέλουμε να πετύχει! Αν τα πιο πάνω γίνονται με το «πρέπει» αντί με το «θέλω», η όλη διαδικασία χάνει την αξία και το νόημα της.

Για παράδειγμα, στα Internships όπου συντονίζω τους φοιτητές, γεμίζω με καθημερινή ικανοποίηση, μιας και είναι και σχετικό με το επάγγελμα της δασκάλας που σπούδασα. Η καθημερινή ενθάρρυνση, το κίνητρο και η παρότρυνση σε νέα παιδιά, γεμάτα όνειρα και στόχους, είναι λίγοι από τους λόγους που αγαπώ τη δουλειά μου.

Αυτό με κάνει να συνεχίζω να είμαι αποδοτική: το αίσθημα της ικανοποίησης και ευχαρίστησης από τον κόσμο. Το χαμόγελο από ένα φοιτητή επειδή τον βοήθησα σε κάποιο πρόβλημα ή σε κάποια απορία για τις σπουδές του, μέχρι τις συμβουλές που θα δώσω στα σεμινάρια, ώστε να εξελιχθούν οι νέοι μας αρθρογράφοι, είναι μοναδικά.

Διάλεξε μια δουλειά που να σε “γεμίζει”!

Το πανεπιστήμιο δεν είναι μόνο διάβασμα, αποστήθιση και εξετάσεις. Είναι και εμπειρίες, είναι δύσκολες και ευχάριστες στιγμές. Αυτά συνεχίζονται και μετά τις σπουδές. Αν ξεκινήσεις να ασχολείσαι με κάτι που αγαπάς, τότε αυτό θα σε ωριμάσει τόσο σαν άνθρωπο, όσο και σαν μελλοντικό εργαζόμενο. Άρα, ο καθένας πρέπει να διαλέγει μια δουλειά που του επιτρέπει να είναι δημιουργικός και χαρούμενος – είτε αυτό σχετίζεται με τη σπουδή του, είτε όχι!

Όλα γυρίζουν γύρω από τους στόχους που βάζουμε. Το πιο σημαντικό είναι να ορίζουμε εμείς τους στόχους μας, πάντα με θετική σκέψη, και να μην τα παρατάμε ποτέ. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, φτάνει να το πιστέψουμε και να οργανωθούμε σωστά για να το πετύχουμε. Όλα εξαρτώνται από εμάς και από τις ευκαιρίες που βρίσκουμε μπροστά μας.

Το πιο σημαντικό: Να μαθαίνεις όσο μπορείς τον εαυτό σου σε βάθος, το τι θέλει και το τι μπορεί να κάνει, ώστε να μπορείς τον προωθήσεις καλύτερα σε ό,τι κάνεις στο μέλλον!

Θες να κάνεις κι εσύ στροφή στην καριέρα σου; Θες να βρεις δουλειά σε θέσεις Digital Marketing, ανεξάρτητα αν το πρώτο σου πτυχίο δεν σχετίζεται με αυτά;

Μάθε για το StudentLife Academy, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προσφέρει την ευκαιρία σε 15 νέους να αποκτήσουν θέση εργασίας στους τομείς του Digital Marketing & Business, χωρίς εργασιακή εμπειρία!

Μάθε περισσότερα για το StudentLife Academy ΕΔΩ!