5 τρόποι να αποκτήσεις εργασιακή εμπειρία όταν δεν σου δίνουν την ευκαιρία!

Δεν είναι λίγες οι δουλειές που ζητούν (και πολλές φορές απαιτούν) να έχεις εργασιακή εμπειρία, ανεξάρτητα με τη θέση στην οποία κάνεις αίτηση.

Πώς μπορείς να αποκτήσεις εμπειρία όταν κάθε εταιρεία σου ζητά να έχεις ήδη εμπειρία πριν να σε εργοδοτήσουν; Ακούγεται λίγο παράδοξο, έτσι; Ειδικά για όσους αποφοίτησαν ή θα αποφοιτήσουν πρόσφατα και ψάχνουν για δουλειά.

Πολλές φορές, το πτυχίο σου μόνο, δεν είναι αρκετό. Έτσι και οι εργοδότες, συνήθως ψάχνουν σχετική εμπειρία που να δείχνει ότι μπορείς να δουλέψεις αποτελεσματικά σε ένα εργασιακό περιβάλλον. Αυτό θα σε κάνει να ξεχωρίσεις από άλλους υποψηφίους.

Δες πιο κάτω τι μπορείς να κάνεις για να κτίσεις σιγά-σιγά την απαιτούμενη εμπειρία καθώς ψάχνεις για δουλειά:

 

1. Βρες και κάνε αίτηση σε Internships

Ένα Internship (πρακτική άσκηση) μπορεί να σου χαρίσει την απαιτούμενη εργασιακή εμπειρία που ζητάς. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες εκεί έξω (με μισθό ή χωρίς) σε διάφορους κλάδους και πεδία εργασίας.

Οι εργοδότες δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα Internships, μιας και δείχνουν ότι είσαι άτομο που συμμετέχεις και αναλαμβάνεις καθήκοντα σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον. Το να προσθέσεις Internships στο βιογραφικό σου πριν την αποφοίτηση σου, είναι πολύ σημαντικό. Αυτή η εμπειρία θα σου δώσει σημαντικό προβάδισμα όταν συγκριθείς με άλλους υποψηφίους π.χ. σε μια συνέντευξη.

2. Εθελοντισμός

 

Ακόμη ένας εξαιρετικός τρόπος να αποκτήσεις εμπειρία. Μπορείς να μάθεις και να κερδίσεις αξιόλογα προσόντα σε ένα περιβάλλον εργασίας, καθώς ασχολείσαι με την κοινότητα σου ή βοηθάς άλλους.

Υπάρχουν διάφορα είδη εθελοντισμού που μπορείς να βρεις, σχετικά ή άσχετα με τον κλάδο σπουδών σου. Για παράδειγμα, αν ψάχνεις δουλειά σε λογιστικό γραφείο, μπορείς να ασχοληθείς με μια θέση εθελοντή-λογιστή σε ένα μη-κερδοσκοπικό οργανισμό. Ή αν ασχολείσαι με το marketing και τα social media, ασχολείσου με ένα φιλανθρωπικό οργανισμό, που ψάχνει τρόπους προώθησης και ενημέρωσης.

3. Ανάπτυξε δεξιότητες μέσω διαφόρων courses

Υπάρχουν διάφορα courses (live ή online) που μπορούν να σε βοηθήσουν να αναπτυχθείς, σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο. Υπάρχουν προγράμματα που για να ξεκινήσεις, θα σε προετοιμάσουν ανάλογα για το χώρο εργασίας και θα εμπλουτίσουν το βιογραφικό σου. Τέτοια είναι: το StudentLife Academy, το Udemy, το Coursera κ.ά.

1. Το StudentLife Academy είναι εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο σε βοηθά να αποκτήσεις θέση εργασίας στους τομείς του Marketing & Business, χωρίς να έχεις εργασιακή εμπειρία και συνδυάζει:

  • Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας μέσα από εμπλοκή σε αληθινά projects
  • Ανάπτυξη πρακτικών δεξιοτήτων στο Digital Marketing
  • Επαγγελματικό Coaching
  • Προσωπική Ανάπτυξη
  • Εγγυημένη Θέση Εργασίας!

Μάθε περισσότερα για το StudentLife Academy ΕΔΩ!


2. Το Udemy.com είναι μία online εκπαιδευτική πλατφόρμα. Στοχεύει σε επαγγελματίες που θέλουν να προσθέσουν νέες δεξιότητες στο βιογραφικό τους, ή να ανακαλύψουν καλύτερα κάποια ταλέντα και μελλοντικές επιθυμίες τους.

3. Το Coursera.org είναι μια εταιρεία εκπαιδευτικής τεχνολογίας που προσφέρει τεράστιο εύρος ανοιχτών online μαθημάτων (MOOCs). Συνεργάζεται με πανεπιστήμια και άλλους οργανισμούς, προσφέροντας κάποια από τα μαθήματα τους στο διαδίκτυο, σε θέματα όπως: φυσική, μηχανική, ανθρωπιστικές επιστήμες, ιατρική, βιολογία, κοινωνικές επιστήμες, μαθηματικά, business, πληροφορική, digital marketing κ.ά.

4. Λάβε μέρος σε apprenticeships

 

Το apprenticeship είναι ένα σύστημα εκπαίδευσης νέων εργαζομένων για συγκεκριμένη θέση εργασίας, με πρακτική άσκηση στο συγκεκριμένο εργασιακό περιβάλλον. Μπορεί να περιλαμβάνει και κατ’ οίκον εργασία και μελέτη.

Μέσω ενός apprenticeship, μπορείς να αξιοποιήσεις την ευκαιρία να δουλέψεις σε συγκεκριμένο επάγγελμα που ίσως στο προσεχές μέλλον, να εργοδοτηθείς στη συγκεκριμένη θέση εργασίας. Αρκετοί εργοδότες εφαρμόζουν αυτή την τακτική, για να δουν αν οι υποψήφιοι τους τηρούν τα κριτήρια μιας βασικής θέσης σε μια εταιρεία.

5. Ξεκίνα κάτι δικό σου – Freelancing

 

Αν οι προηγούμενες εισηγήσεις δεν σου φάνηκαν ενδιαφέρουσες, τότε μπορείς να δημιουργήσεις τη δική σου μοναδική εμπειρία κατά τη διάρκεια ή μετά τις σπουδές σου.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση ή να γίνεις ελεύθερος επαγγελματίας. Και τα δύο, σου επιτρέπουν να αναπτύξεις δεξιότητες λογιστικής, διαχείριση social media και εξυπηρέτηση πελατών. Αυτός ο επιχειρηματικός δρόμος, θα σου χαρίσει ένα πιο δημιουργικό έλεγχο για τις δεξιότητες που θα θέλεις να αναπτύξεις, πριν να βγεις στην αναζήτηση μίας θέσης εργασίας..

Το χειρότερο που μπορείς να κάνεις, είναι να στέλνεις το CV σου δεξιά κι αριστερά, περιμένοντας παθητικά το αποτέλεσμα. Γίνε ενεργός και θα δεις ότι οι κόποι σου θα ανταμειφθούν!