Οι 5 πιο δημοφιλείς δουλειές που θα ψάξεις μόλις αποφοιτήσεις!

Είτε θα αποφοιτήσεις σύντομα, είτε αποφοίτησες ήδη, το σίγουρο είναι ότι έκανες την ίδια σκέψη με πολλούς: “Πού θα πάω να δουλέψω μόλις αποκτήσω το πτυχίο μου;

Αν σε παρηγορεί, αυτή δεν είναι μία εύκολη απόφαση. Το σίγουρο είναι ότι θα δοκιμαστείς (σε προσωπικό επίπεδο) και θα δοκιμάσεις τις γνώσεις σου σε διαφορετικά πράγματα, μέχρι να βρεις εκείνη τη δουλειά που σε εκφράζει καλύτερα (Δες εδώ πόσο έτοιμος είσαι για την πρώτη σου δουλειά).

Ειδικά αν η δουλειά που ψάχνεις είναι σχετική με τη σπουδή σου, είσαι από τους τυχερούς. Αν πάλι όχι, αυτό δεν σε κάνει άτυχο, αλλά ίσως ακόμη πιο τυχερό από τους υπόλοιπους (ίσως σου βγει σε καλό στο τέλος).

Ποιες είναι όμως οι πιο διαδεδομένες δουλειές που ψάχνουν οι περισσότεροι απόφοιτοι με το που τελειώνουν τις σπουδές τους;

1. Εκπαίδευση

 Αν σκεφτείς πόσοι αποφοιτούν από σπουδές σχετικές με την εκπαίδευση (νηπιαγωγοί, δάσκαλοι), τότε σκέψου και πόσοι είναι οι απόφοιτοι Θετικών Επιστημών που θέλουν να γίνουν καθηγητές (ή ακόμα και Ακαδημαϊκοί) π.χ. Μαθηματικών, Χημείας, Φυσικής κ.ά.

Με βάση τα πιο πάνω και τις σχετικές έρευνες του εξωτερικού, πρώτη επιλογή στις προτιμήσεις των περισσότερων αποφοίτων είναι να βρουν δουλειά στον τομέα της εκπαίδευσης (είτε στο δημόσιο, είτε σε ιδιωτικά φροντιστήρια).

2. Πωλήσεις

Λογικό να αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς δουλειές, μιας και ό,τι υπάρχει γύρω μας, περιλαμβάνει αγορές και πωλήσεις. Είναι ένα δημοφιλές επάγγελμα μιας και μπορεί να αποτελείται από άτομα που έχουν επικοινωνιακές δεξιότητες, έντονα επιχειρηματικά κίνητρα, υπομονή και επιμονή στην επίτευξη στόχων, ενημέρωση για τις τάσεις της αγοράς κ.ά.

3. Έρευνα

Επαγγέλματα στον τομέα της Έρευνας έρχονται να ενισχύσουν τη λίστα και όχι τυχαία. Δεν είναι λίγοι οι απόφοιτοι που προτιμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, σε μεταπτυχιακό ή/και διδακτορικό επίπεδο. Κύριος λόγος; Η ασφάλεια που νιώθουν αν συνεχίσουν να σπουδάζουν, παρά να ξεκινήσουν το “κυνήγι” για εξεύρεση εργασίας.

Επιπλέον, αρκετοί είναι εκείνοι που σκοπεύουν μακροπρόθεσμα να καταλήξουν Ακαδημαϊκοί (που κακά τα ψέματα, είναι από τις πιο κερδοφόρες οικονομικά δουλειές).

4. Τομέας της Μηχανικής (Engineering)

Από τα πιο διαδεδομένα επαγγέλματα και υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Μηχανολόγοι Μηχανικοί, Ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, Μηχανικοί Υπολογιστών κ.ά., είναι απαραίτητα στην καθημερινότητα μας.

Ειδικά με τη συνεχή ανάπτυξη της τεχνολογίας, τέτοια επαγγέλματα είναι βασικά σε κάθε εταιρεία. Έτσι και οι εργοδότες, συνεχίζουν να ζητούν απόφοιτους των συγκεκριμένων κλάδων και οι ίδιοι απόφοιτοι ψάχνουν πρώτα στο σχετικό τομέα σπουδών τους (και ύστερα ψάχνονται για κάτι άλλο).

5. Οργάνωση και Διοίκηση

mobe.com

Αν είσαι άτομο που (άσχετα με τη σπουδή) σου αρέσει να καθοδηγείς και να διεκπεραιώνεις υποχρεώσεις και προθεσμίες, τότε αυτός ο δημοφιλής τομέας είναι για εσένα.

Γιατί δημοφιλείς; Επειδή οι περισσότερες εταιρείες σήμερα, ψάχνουν τέτοια άτομα για την πιο ομαλή λειτουργία τους. Από τις πιο μικρές λεπτομέρειες (π.χ. χώρος εργασίας) μέχρι τις πιο απαιτητικές (προώθηση εταιρείας ή διεξαγωγή projects), μια δουλειά στην Οργάνωση και Διοίκηση είναι απαραίτητη στις μέρες μας, γι’ αυτό και την ψάχνουν αρκετοί απόφοιτοι.

Αν σου αρέσουν τα Social Media και γενικότερα το Marketing, υπάρχουν αρκετές θέσεις εργασίας και σε αυτό τον τομέα. Μάθε πώς το StudentLife Academy μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις δουλειά στο Digital Marketing χωρίς να έχεις προηγούμενη εμπειρία!